Aflati cum arata o zi de antrenament pentru Aurul Olimpic la Maraton

13
Feb

Cum se desfasura o zi din viata Campioanei Olimpice la maraton Constantina Dita in pregatirea pentru Jocurile Olimpice de la Beijing?

In primul rand pregatirea maratonului a durat 4 luni de zile si a inceput cu perioada de volum (prima luna de pregatire a unui maraton).
In limbajul de maraton, “volum” inseama cat mai multi kilometri alergati, iar pentru Constantina perioada de volum presupunea un numar de aproape 900 km alergati intr-o luna. Aceasta distanta era un ritual ce se petrecea la inceputul pregatirii fiecarui maraton, urmata de alte tipuri de antrenamente specifice, care incepeau dupa circa o luna, o luna si jumatate.

Pentru ca pregatirea maratonului olimpic a avut loc in perioada de vara, Constantina se trezea la ora 5 dimineata, pentru a lua micul dejun inainte de antrenament, pentru a-si pregati vitaminele si bautura sportiva si pentru a-si pune la punct rutina din fiecare zi.

Pentru exemplul pe care ni l-a povestit, Constantina a ales un antrenament de intensitate, care incepea la circa 2 ore de la momentul in care se trezea, respectiv la 7 dimineata.

Antrenamentul incepea cu incalzire (o alergare de 3-4 km plus exercitiile speciale specifice alergarii). Campioana noastra puncteaza ca la fiecare antrenament de intensitate facea “speciale si lansate” (pas sarit, calcaiul la sezut, etc) inainte de antrenamentul propriu-zis, exercitii care aveau rolul de a pregati corpul pentru efortul care avea sa urmeze.

Antrenamentul de intensitate ales ca exemplu a fost unul in care Constantina alerga 4 repetari de cate 5.000 de metri, legate intre ele de o pauza scurta. Dupa finalizarea celor 4 repetari urma revenirea (o alergare de 4 km), alergare care practic incheia antrenamentul de dimineata.

Odata incheiat antrenamentul, sportiva noastra mergea acasa si incepea imediat recuperarea (masaj, masa de pranz si un program de somn de 2-3 ore). Somnul de dupa-amiaza era obligatoriu pentru refacerea de dupa antrenament si era un element pe care corpul il cerea in mod natural dupa efortul deosebit de intens la care fusese supus, mai ales ca organismul avea nevoie sa se recupereze pentru cel de-al doilea antrenament ce urma sa aiba loc dupa amiaza.

Dupa somnul de pranz, Constantina se trezea si mergea la cea de-a doua alergare a zilei, dupa care lua cina si apoi mergea la somn.

Daca primul antrenament al zilei cumula, cu incalzirea, exercitiile speciale, antrenamentul de intensitate propriu-zis si alergarea de revenire circa 30-40 de km, cel de-al doilea antrenament era unul de refacere si consta in general intr-o alergare foarte usoara de 8 km.
Cand antrenamentul de dimineata era unul de tempo, care putea ajunge impreuna cu incalzirea pana la 41 de km, alergarea de dupa-amiaza era mai scurta, de 6 km.

Ora de somn pentru Constantina, o sportiva de talie mondiala care se pregatea pentru unul dintre cele mai inalte locuri ale podiumului la olimpiada era ora 9 PM, fara exceptie!

Va invit sa continuati sa urmariti seria de interviuri pregatite special pentru voi si sa aflati de la Campioana Olimpica la maraton Constantina Dita secrete de antrenament pentru alergarile de maraton si nu numai!
Interviurile le veti putea vedea si pe canalul meu de YouTube unde va invit sa apasati butonul “Subscribe”.

In urmatoarele 2 interviuri veti afla despre importanta pregatirii cu un antrenor.

De asemenea, nu uitati sa va inscrieti la Bucharest International 10k, cea mai frumoasa cursa de 10 km din Bucuresti organizata chiar de Campioana Olimpica la Maraton Constantina Dita!

Facebook Comments
Articolul precedent

La povesti de aur cu Campioana Olimpica la Maraton, Constantina Dita

Dragostea mea pentru alergare a inceput la 15 ani si, nici in cele mai indraznete visuri in cei 18 ani de cand alerg, nu mi-as fi imaginat sa ... Read more

Articolul urmator

Importanta pregatirii cu un antrenor (I) Interviu cu Campioana Olimpica la Maraton Constantina Dita

Cat de importanta este in alergare pregatirea cu un antrenor? "Foarte importanta si trebuie sa ai un antrenor care sa te cunoasca" a venit clar si ... Read more

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *