Cu Irina la ortoped – 3 luni de revizie generala

19
Oct


Vineri ma duc din nou la ortoped. La Mihai Ciprian Rascu. Nu pentru ca e simpatic, ci pentru ca ma doare. Am fost si luni, cu un RMN si un CT la glezna, dar de maine incep serios tratamentul.
Il cunosc de multi ani de zile si m-a mai pus pe picioare o data fara cutit, cand toti ceilalti medici imi spuneam ca nici cu operatie nu voi mai putea alerga.
Alerg de 19 ani. Este prima data insa cand intru intr-o revizie generala si fac asta pentru ca inteleg ca daca nu rezolv anumite tensiuni si daca nu intaresc anumite zone vulnerabile ale corpului meu nu pot alerga asa cum imi doresc.

Piciorul.
Stangul. Deasupra maleolei laterale (osisorul rotund din exterior).
E osul peroneu. Fracturat de stress. Putin mai jos lichid acumulat in doua zone din glezna, cu ligamentele aferente inflamate, cu cartilajul ciobit.
Genunchii.
Ambii. Runner’s knee. Cu toate tendoanele inflamate, la fiecare dintre ei.
Adica tendonul cvadriceps, tendonul patelar, tendonul hamstring si banda iliotibiala.
Cum am aflat? Examen clinic (adica luat piciorul in mana de catre doctorul ortoped si apasat in diferite zone ale genunchiului). Unde atingea incepea sa ma doara dupa ce imi spunea sa incordez putin, sau chiar si fara sa incordez.
Spatele.
De fapt umarul stang sus – clavicula in fata si contracturi musculare puternice in zona omoplatului in spate – si nervul sciatic care radiaza uneori pana in calcai jos, indicatie a unei posibile hernii de disc.

Needless to say ca de la alergare netemperata in ceea ce priveste volumul si viteza, care nu a fost echilibrata suficient cu cross-training, odihna si alimentatie intr-o perioada aglomerata in care incercam sa fac si serviciu si antrenament si multe altele. Ca mai toti care vrem sa simtim ca exista viata si dupa birou si visuri si dupa ce te trezesti din somn.

Tratamentul va dura 3 luni. Pana atunci privesc alergarea de pe margine sau alerg in piscina.

Fractura de stress de peroneu o vom trata cu Shockwave Therapy. Prima sedinta o am vineri. Doctorul Rascu vrea sa mergem pe cate o sedinta saptamanala timp de minimum 2 luni si vrea sa ma trateze personal. Va incerca cu mine un nou protocol care, potrivit celor mai recente studii din afara, da rezultate foarte bune si ajuta la refacerea osului.
Practic va “lovi/impusca” cu “pistolul” cu care face Shockwave in zona cu fractura, ceea ce va stimula vascularizatia osului si implicit vindecarea.
Am mai facut Shockwave in trecut. De fiecare data functionat, insa a durut.
Niciodata in schimb nu am facut Shockwave pe os. Acum nici nu pot sa imi inchipui cum va fi cand ma va lovi cu pistolul avand in vedere ca zona cu fractura ma doare deja doar de la o simpla apasare. Oricum, acesta este un detaliu care nu mai conteaza. Important este sa fiu sanatoasa cat mai curand pentru a putea sa incep sa alerg din nou.

Pentru genunchii alergatorului aflu vineri daca ii tratam in vreun fel special, sau inotul si repaosul sunt suficiente.

Pentru spate am inceput deja inotul si incep kinetoterapia astazi.

Va multumesc mult pentru toate incurajarile primite si va tin la curent, desi sper sa nu aveti nevoie de asa ceva vreodata!

Facebook Comments

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *