Cu Irina la Ortoped: Tratamentul cu plasma imbogatita cu trombocite

7
Apr

Printre procedurile pe care le-am incercat de-a lungul timpului in scop de recuperare dupa diverse accidentari se numara si Tratamentul cu Plasma Imbogatita cu Trombocite.

Procedura este una simpla si daca acele, medicii si drumurile la medicul ortoped sau cel de medicina sportiva iti dau fiori pe sira spinarii iti recomand sa vizionezi experienta mea pentru a descoperi ca nu ai de ce sa ai emotii.

Tratamentul cu plasma imbogatita cu trombocite presupune doua etape care insumate cu timpul de asteptare pana cand sangele recoltat este centrifugat dureaza aproximativ 20 de minute:
–  recoltarea sangelui cu ajutorul unui fluturas si a unei eprubete;
–  injectarea plasmei imbogatite cu trombocite dupa ce sangele a fost centrifugat intr-un dispozitiv special.

Personal am perceput ca fiind total nedureroase ambele intepaturi (de recoltare a sangelui si de injectare a plasmei), simtind o usoara senzatie de amorteala in zona in care a fost injectata plasma dupa ce m-am ridicat sa merg (in cazul meu injectia fiind facuta, dupa cum se poate vedea, in picior). In 2 ore senzatia a disparut, nefiind suficient de intensa pentru a ma deranja in tot acest timp.

In ceea ce ma priveste, infiltratiile cu plasma imbogatita cu trombocite reprezinta un tratament complementar celui de fizioterapie cu tecar si crio, pentru a videca o periostita, astfel:
–  tratamentul cu tecar si crio produce o scadere a inflamatiei existente in zona afectata;
–  tratamentul cu plasma imbogatita cu trombocite ajuta la vindecarea in profunzime prin regenerarea accelerata a tesutului afectat.

Ii multumesc Mihaelei, care m-a ajutat cu filmarea momentelor, si domnului doctor Mihai Ciprian Rascu care mi-a administrat efectiv tratamentul la Clinica Ortokinetic.
Pentru ca ne cunoastem deja de multi ani si pentru ca domnul doctor Rascu este un apropiat al sportivilor, Mihaela venind anterior sa il insoteasca, pentru acelasi tratament, pe tovarasul meu de alergare  Laurentiu Daniel Moga, veti observa ca atmosfera este una foarte relaxata si bazata pe incredere.

Tehnologia centrifugarii
– In 15 minute, printr-un procedeu simplu de recoltare-centrifugare a sangelui pacientului, se obtine plasma cu o cantitate de trombocite de pana la 9X mai mare fata de valoarea normala in sange.

Actiunea
– Infiltratia cu PRP (plasma imbogatita cu trombocite) actioneaza conform sistemului natural de vindecare al organismului. Avantajul este dat de concentratia foarte mare de trombocite, care odata injectate elibereaza factori de crestere, ce initiaza si amplifica procesul de vindecare.

Procesul de vindecare se realizeaza in trei etape
– Etapa inflamatorie – apare imediat dupa infiltratie si pana la 72 ore dupa. In aceasta perioada pacientul poate suferi o amplificare a durerii, datorita inflamatiei ce se produce la nivel local.
– Proliferarea celulara – aceasta a doua etapa din procesul de vindecare este foarte importanta datorita numarului foarte mare de celule noi ce se formeaza in perimetrul tesutului lezat, datorita numarului mare de factori de crestere eliberati;
– Remodelarea tesutului – Aceasta ultima etapa de vindecare, este reprezentata de diferentierea celulelor nou-formate, celule ce iau locul celulelor distruse in urma leziunii, formand astfel tesutul nobil.

Avanjajele tratamentului cu PRP
– Se reduce considerabil riscul infectiei, datorita folosirii sangelui autolog si a sistemului steril cu filet al recipientului si seringilor utilizate pentru recoltare, centrifugare si infiltratie
– Favorizeaza regenerarea tesutului nobil in locul leziunilor. Astfel actioneaza asupra cauzei durerii spre deosebire de alte terapii ce au rol doar asupra efectului de moment, de scadere a durerii fara a stopa degenerarea
– Actioneaza exact ca sistemul natural de vindecare al organismului, pe care il amplifica datorita numarului foarte mare de factori de crestere
– Aplicatia de scurta durata- aproximativ 20 minute, inclusiv procesul de recoltare si centrifugare
– In majoritatea cazurilor este necesara o singura aplicatie, iar a doua nu mai devreme de 6 luni

Afectiuni frecvente ce pot fi tratate cu PRP in ambulator
– Epicondilita laterala
– Fasceita plantara
– Tendinita/tendinoza ahileana
– Tendinita/tendinoza patelara
– Condropatii in stadii incipiente

Afectiuni frecvente ce pot fi tratate cu PRP intraoperator
– Reconstructie de cartilaj
– Reconstructia ligamentului incrucisat anterior
– Leziuni de coafa rotatorie
– Leziuni de labrum
– Bursite

Aplicatia
– Pacientul trebuie sa ramana nemiscat 15 minute dupa infiltratie
– Se recomanda medicatie antialgica 24-48 ore dupa infiltratie
– Dupa 48 ore incepe recuperarea usoara, fara greutati

Protocol de recuperare dupa infiltratia cu PRP
Zilele 1-3: Evitarea excesului de mers si de stat in picioare (afectiuni la nivelul membrelor inferioare)
Cat mai mult repaus si gheata aplicata in zona infiltratiei
Zilele 4-7: Intoarcerea la activitatile zilnice
Streching fara a forta in momentul aparitiei durerii (exercitii specifice)
Folosirea bicicletei medicinale, fara tensiune aplicata, 20-30 minute pe zi
Zilele 7-14: Se continua programul de bicicleta si se creste tensiunea aplicata, dar fara a suprasolicita
Saptamanile 2-8: Program specific de recuperare

Recomandare
Se interzice folosirea de medicamente sau unguent cu actiune antiinflamatorie,cu  5 zile inainte si 5 zile dupa procedura. Se pot folosii medicamente antialgice pentru reducerea durerii dupa procedura.

Contraindicatii
Nu se recomanda in tratamentul leziunilor persoanelor care sufera sau au suferit de cancer, existand riscul amplificarii numarului de celule tumorale, doar daca acestea inca exista in organism.

O relatie construita pe incredere
Pe domnul doctor Mihai Ciprian Rascu l-am cunoscut in urma cu peste 3 ani cand m-a ajutat sa ma recuperez dupa o accidentare cu implicatii asupra meniscului si ligamentelor incrucisate.
Atunci a fost unul dintre cei doi medici care, dintr-o lista lunga de doctori ortopezi pe care i-am vizitat, m-a sfatuit sa nu ma operez la menisc si mi-a spus ca ma voi recupera si ca voi putea alerga din nou.
Am auzit in acea perioada prognosticuri despre cum nu voi putea sa mai alerg vreodata sau cum operatia la menisc era un lucru absolut necesar.
Dupa tratamentul si recuperarea prin fizioterapie si kinetoterapie recomandate de dansul am reusit sa alerg maratonul, in Octombrie 2015, in 2 ore 59 minute si 46 secunde. A avut dreptate!
Domnul doctor Mihai Rascu poate fi gasit la clinica Ortokinetik, la spitalul Medicover si pe Iubesc Sportul, in articole legate de afectiunile pe care le pot dezvolta alergatorii.

Facebook Comments
Articolul precedent

7 strategii pentru o cursa de nota 10

Mai este o luna pana pe 7 mai cand va avea loc Mures Half Marathon si am pregatit pentru alergatorii care se vor afla la start o ... Read more

Articolul urmator

Ce mi-a placut la Hot Chocolate Race...pe langa ciocolata, desigur!

Weekend, sambata (deci mai avem si duminica de relax), dimineata, soare, parc, muzica, prieteni, aer curat, ciocolata, fructe si alergare. Fara niciun verb si deja citind cele ... Read more

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *