Cum sa ramai regina cand pionul se transforma in nebun

21
Mar

12628400_948222338597509_5082156628154471905_oSe spune ca tot ce ti se intampla in viata este cu folos, doar ca iti vei afla mai tarziu la ce si cum a folosit.
Se mai spune ca sunt 3 lucrurile cele mai importante pe Pamant: credinta, speranta si iubirea, iar cel mai puternic dintre ele este iubirea.
Si se mai spune ca nu exista oameni rai, ci doar oameni care sufera.

Ce arta trebuie sa fie sa unesti piesele in timp de asa natura incat fiecare soldatel de pe tabla de sah sa aiba la un moment dat revelatia jocului vietii sale, cu greseli si cu virtuti!

Dar pana sa ajungi in momentul de limpezime a mintii si liniste a inimii in care punctele sa capete sens si poti sa exclami “Evrika!” te pune viata in niste situatii…

Gradinita buna, sporturi ale corpului si mintii ca sa te dezvolti frumos, note excelente la scoala in paralel cu studiul artei pentru o personalitate cat mai complexa, liceu de elita, facultate si master la stat, joburi inca din timpul scolii, totul pentru a accede la o viata mai buna, pe care parintii nu au putut-o avea, insa pentru care ti-au oferit tot sprijinul, chiar sacrificiul.

Si in loc sa joci sah pe o masa din parc, sau pe o tabla pliabila din carton presat, ori pe o cutie de lemn care-si tine inchise piesele in afara jocului, tu ajungi sa joci, pentru ca ai studiat cand altii o ardeau relaxat, pe o tabla de sah din fildes. Si iti place pe fildes…pentru ca piesele celelalte sunt si ele nu doar pretioase, ci si slefuite, stralucitoare, maiestoase, gratioase si grandioase, o arta in sine prin devenirea lor. Si mai sunt si un spectacol de joc prin rafinamentul mutarilor pe care le fac: in liniste, cu calm si constructiv.

Dar ce te faci cand pe tabla apar accidente? Cand un pion de pe o alta tabla a ajuns, printr-o imprejurare favorabila siesi, din propriul camp, in prima linie din campul adversarului, si s-a transformat in nebun, sarind apoi de pe o alta tabla tocmai pe tabla ta si facand pe nebunul in stilul de carton deprins pana atunci? Atunci afli ca exista nu doar milionari de carton: acei imbogatiti peste noapte într-un mod considerat suspect, de regulă din speculații și nu din afaceri serioase, cum spune wikipedia. Afli ca exista si nebuni de carton: acei pioni de ieri, care s-au imbatat imediat ce au simtit gustul nou al puterii si, in ameteala lor, nu inteleg ca pe tabla de sah de fildes nu se striga la armata proprie, nu se arunca cu munitie de razboi in piesele de aceeasi culoare, nu se joaca jocul adversarului in detrimentul pieselor aliate. Nebunii nebuni nu inteleg ca pionii sunt pioni, caii sunt cai, turele sunt ture, si, in general, piesele au fiecare rolul lor clar definit, care nu este de sluga, pentru ca sclavia s-a abolit de mult.
Si mai este un mic secret pe care nebunul nebun nu il stie in mutarile lui in diagonala: puterea nu ii da nici tinerete, nici frumusete, nici farmec, nici iubire. Acestea sunt atributele reginei. Iar cand nebunul se viseaza regina si vrea sa aiba atat putere, cat si frumusete, farmec, iubire si tinerete, atunci ar trebui sa construiasca totul in sens invers si sa manifeste intai grija fata de oamenii armatei sale: pentru ca puterea reginei vine din frumusetea sa interioara, din capacitatea de a-si iubi oamenii ce o inconjoara. Iar o regina adevarata manifesta toate aceste atribute in mod natural.
Ce trebuie sa stie turele, caii, pionii si ceilalti nebuni? Basme! Si mai precis “Alba ca Zapada”. Pentru ca in “Alba ca Zapada” Regina Vitrega exista, dar domnia ei este temporara…

Cand apar accidente, protocolul este precum in medicina: trebuie sa ai rabdare si sa astepti sa vezi ce se intampla cu grefa – este acceptata sau este respinsa de organism?
Sau mai poti sa te gandesti la situatie ca la o masea stricata. O masea stricata nu trebuie sa piara neaparat de mana stomatologului sau sa fie salvata de catre acesta. O masea stricata se intampla sa piara de multe ori de propria-i stricaciune.
Natura are un mod interesant de a rezolva accidentele. Trebuie doar sa ai rabdare si sa pastrezi o igiena corespunzatoare.

Oare mai exista speranta? Sa fie cu adevarat si nebunii nebuni de pe tabla de sah doar suflete care sufera? Chiar nu exista oameni cu adevarat rai? Are iubirea puterea de a schimba orice? Poate ca da, poate ca nu. Iar daca nu, toata strategia de joc de pana atunci a nebunului nebun, care ara o alta agenda decat cea a pieselor de aceeasi culoare cu sine, a fost doar un accident al naturii. Folosul urmand a-l descoperi cu totii mai tarziu, poate peste ani.

Ce are povestea de mai sus in comun cu sportul? Totul! Pentru ca un sportiv adevarat stie ca durerile simtite in timp ce alergi spre propriile-ti limite intr-un maraton sunt temporare, insa reusita este pentru totdeauna.

Tot asa si o regina adevarata stie ca trebuie sa aiba rabdare cu nebunul de carton care, agonizand din diagonala in diagonala pe tabla de fildes, fie invata sa iubeasca, fie piere.

Facebook Comments
Articolul precedent

7 pasi sa te apuci de sport de la zero, sau cum as incepe eu daca n-as fi sportaholica deja…

Traim intr-o lume in care fit, gym, personal training, squash, group training, zumba, kangoo, cycling, yoga, pilates sunt cuvinte pe care le auzim in fiecare zi. Dar ... Read more

Articolul urmator

Am fost prima din viata lui, a fost primul din viata mea

Long story short, in urma cu un, in mai putin de 30 de minute de la un simplu comentariu pe Facebook despre Semimaratonul Iasi, aveam planul facut ... Read more

Comments

 • March 22, 2016

  Sa stii ca in ciuda aparentelor, pionul are un farmec aparte si are o forta speciala, poate cat forta cumulata a tuturor pieselor “importante” de pe tabla de sah.
  Datoria sa este de a merge cu pasi mici dar siguri pe campul de lupta, deseori sacrificandu-si viata pentru toti ceilalti in situatii mai mult sau mai putin.. periculoase. Pe tabla de sah pionul este eroul de sacrificiu, insa dupa cum ziceam, acea putere speciala este aceea ca daca lupta bine si ia deciziile corecte in scurta sa batalie, chiar daca pana la urma Regina sa dispare de pe campul de lupta, ajungand pe ultima linie de pe tabla acesta o poate readuce la viata, transformandu-se in propria-i Regina.
  Astfel Regina noastra reapare in joc mai puternica, mai frumoasa, mai.. vie!
  Oare ce sacrificiu poate fi la fel de mare si de frumos ca acela facut de “micul” nostru pion?
  Asa ca, cine are nevoie de nebuni in viata sa?!

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *