Despre antrenamentul de “bucati” / intervale – Interviu cu Campioana Olimpica la Maraton

31
Mar


Se spune “Curiosity killed the Cat“! In acelasi timp curiozitatea este apanajul inteligentei: inteligenta nu poate exista in absenta dorintei de a afla mai mult si mai in detaliu despre ceea ce te intereseaza sa dezvolti la propria persoana. Si multi dintre alergatorii de pe grupurile dedicate din Romania au vrut sa afle mai multe aspecte tehnice despre antrenamentele Campioanei Olimpice la Maraton Constantina Dita din perioada in care se pregatea pentru Jocurile Olimpice.

Asadar, la antrenamentele de intensitate de un kilometru, am aflat ca Constantina facea intre 15 si 18 repetari la o viteza de 3 minute si 10 secunde – 3 minute si 15 secunde pe kilometru. Aceasta incepea seria de repetari cu viteza mai scazuta, de 3 minute si 15 secunde pe kilometru, finalizand antrenamentul cu 3 minute si 10 secunde si uneori si mai repede de atat pe kilometru. Intotdeauna, spune Constantina, este bine sa incepi seria de repetari cu viteza mai scazuta si sa termini antrenamentul mai sustinut, nu invers! Motivul pentru care este recomandabil acest lucru este pentru ca antrenamentul pregateste practic competitia pentru care atletul se antreneaza, iar finalul in forta simuleaza finalul maratonului, pregatind corpul pentru o alergare sustinuta si in forta pe ultimii kilometrii inaintea liniei de finish.

Un element foarte important in cadrul antrenamentului o constituie legatura intre repetari. Aceasta legatura reprezinta timpul de pauza activa pe care atletul si-o ia in timpul antrenamentului de intensitate si al carei rol il constituie refacerea intre repetarile de 1 kilometru in cazul de fata.
In cazul Constantinei, refacerea, pauza intre repetari, era foarte scurta comparativ cu a altor atleti, variind intre 1 minut si 1 minut si jumatate in cazul antrenamentului cu repetari de 1 kilometru descris mai sus.
Cu cat timpul de pauza este mai scurt, cu atat simularea presiunii la care atletul este supus in cadrul competitiei este mai reala si mai relevanta pentru cum se va descurca sportivul in concurs.
Evident, cu cat pauzele sunt mai scurte cu atat si dificultatea antrenamentului este mai ridicata, dar acest tip de antrenament va ajuta foarte mult la obtinerea unui rezultat mai bun in proba de maraton! Este de notat ca un antrenament in care repetarile sunt poate un pic mai sustinute, insa in care pauza este foarte mare, reduce semnificativ eficienta antrenamentului.

Vorba aceea “pauzele lungi si dese cheia marilor succese” nu se aplica in antrenamentul de maraton. Continuarea acesteia insa da: “dar si pauzele scurte ne-au adus succese multe”.

Cu sau fara pauze, ne vedem la Bucharest International 10k, pe 23 aprilie, la linia de start!

Facebook Comments
Articolul precedent

5 motive pentru a alerga la Mures Half Marathon pe 7 mai

In decembrie am vizitat Targu Mures pentru a doua oara in viata mea, dupa ce in urma cu cativa ani concurasem la un triatlon despre care nu ... Read more

Articolul urmator

Life changing experience: Fizkultura running conference (episode 1)

Two weeks already after taking part in the Fizkultura running conference in Sofia, Bulgaria and, as sober as I can get considering the time that passed, I can ... Read more

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *