Educatia fizica e…educatie, cu primii 7 ani colosali in dezvoltarea copilului!

29
Nov

11075285_960042430695745_5214987030647184380_n
Educatia fizica este educatie pentru viata, dar haideti sa va spun povestea din spatele acestui articol…

M-am intalnit ieri la o cafea cu o prietena. Frumoasa, in her late 30s, mamica a unui baietel incantator, dimensiuni de model (1.72 m inaltime si 54 kg in perfect shape), la care a reajuns slabind dupa sarcina doar prin sport si alimentatie sanatoasa, nu prin diete draconice.
Si pentru ca sansele de a arata atat de bine ca ea sunt aproape inexistente daca nu ar face ceva constant, constient si cultivat in acest sens, am intrebat-o cum de reuseste. Raspunsul m-a luat total prin surprindere: “am inceput sa merg la sala si cu Albert, atunci cand timpul nu imi permite sa merg singura,  si asta ma motiveaza dublu!”

Cum poate sa te motiveze mersul la sala cu un baietel de 4 ani?

Ei bine, Dana mi-a explicat ca a inceput sa mearga mai des la sala pentru ca acum poate sa il ia cu ea si pe baietelul ei si astfel reuseste sa faca mai mult sport. Dupa Dana, atunci cand merg impreuna la sala reprezinta unul dintre cel mai util folosite momente ale zilei din mai multe motive:

1. Efectul practic al exercitiului fizic constant cu beneficii clare pentru ea: un aspect fizic placut, o sanatate mai buna, un tonus mental si emotional sensibil elevate;
2. Timpul de calitate petrecut cu copilul aflat in primii ani de viata, esential pentru aprofundarea relatiei parinte – copil;
3. Educarea copilului intr-un stil de viata activ, prin imprimarea unei obisnuinte de exercitiu fizic regulat;
4. Educarea copilului pentru respectarea unei autoritati, prin exemplul propriu: “Albert vede la orele de aerobic ca si mami asculta de cineva (de profesor), chiar daca este adult. Astfel ca atunci cand este nevoie ca micutul sa asculte de unul dintre noi, cei mai mari, pentru binele lui, priveste acest lucru ca pe o normalitate si opune mai putina rezistenta chiar daca anumite lucruri nu sunt tocmai comode pentru el”;
5. Dezvoltarea inteligentei kinsetezice, a coordonarii minte – corp, prin intermediul miscarilor de aerobic complexe pentru un baietel de varsta lui la care acesta este expus;
6. Dezvoltarea inteligentei muzicale si matematice (foarte strans legate intre ele, lucru clar dovedit la copiii care studiaza un instrument muzical), prin intermediul ritmurilor muzicii la care copilul este expus in acelasi timp cu numararea pasilor. Este ca numararea din mana a timpilor unei masuri muzicale in fredonarea unui solfegiu, doar ca tinerea masurii cu mana este inlocuita cu pasi, si astfel este dezvoltata inteligenta kinestezica.

Desi baietelul Danei nu sta sa faca timp de 50 de minute exercitiile predate la ora de aerobic, acesta are propria lui salteluta, lucreaza atata timp cat este distractiv si captivant pentru el, fiind expus la disciplina sportiva, la ceea ce inseamna sa faci efort si nu numai: el ajuta la ordonarea locului in care are loc ora de sport prin aranjarea la loc a saltelutei si a celorlalte accesorii odata cu terminarea clasei.

Voi va luati sau v-ati lua copilul la sala? Cum vi se pare aceasta idee? Poate inlocui acest obicei problema frecventa cu care se confrunta unii adulti care nu fac sport pentru ca nu au cu cine sa isi lase copilul? Aveti poze cu copiii vostri si voi facand sport impreuna? Vedeti evoluand in urmatorii ani aceasta practica de petrecere a timpului si educare a copilului?

 

 

 

Facebook Comments

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *