Florin Ionita: roman in elita ultraatletismului mondial la Spartatlon 2016

10
Mar

12314024_973274392745176_9216668173703827745_nDin categoria “visurile devin realitate”, ultramaratonistul Florin Ionita a anuntat in dimineata aceasta pe pagina personala de Facebook ca a primit de la organizatori invitatia de a participa la editia din 2016 a Spartatlonului, alaturi de elita mondiala a ultraatletismului.

Acesta a impartasit prietenilor sai bucuria si emotia reusitei calificarii, mentionand ca participarea la Spartatlonul care va avea loc anul acesta in data de 30 septembrie  reprezinta “o sansa uriasa si o responsabilitate pe masura”.

Florin poate deveni astfel al treilea roman care duce cursa pana la capat.

Pana acum doar doi alti romani au indeplinit conditiile extraordinare de calificare si s-au si incumetat sa participe si sa finalizeze cu succes aceasta competitie dramatica care leaga Atena de Sparta: Andrei Nana, care a alergat sub culorile Statelor Unite ale Americii, acesta avand dubla cetatenie, si Csato Jozsef, care a reusit in anul 2005 o performanta de 35 de ore si 59 de minute sub steag romanesc.

Ultramaratonistul Florin Ionita are 41 de ani, este casatorit si are o fetita de opt ani si jumatate. El s-a apucat de alergare la 1 ianuarie 2013, nefacand pana atunci niciun sport de performanta. Din rutina sa de miscare de dinainte de anul 2013 au facut parte mersul la sala si, temporar, artele martiale.

Florin este cadru militar in Ministerului Apararii Nationale, iar performantele sale remarcabile nu sunt doar de natura fizica, ci si de ordin intelectual, acesta trecand cu succes testul MENSA (organizatie non-profit a persoanelor cu un IQ superior). Doar 2% din populatia globului se considera a avea un IQ superior care sa ii califice pentru a fi membri MENSA.

Cea mai dificila cursa la care Florin a participat este si cea care l-a calificat la Spartatlon, ULTRABALATON, el reusind sa termine cei 221 de kilometri in 28 de ore si 58 de minute dupa ce a alergat primii 55 de kilometri in compania lui Ivan Cudin, castigatorul editiei din 2014 a Spartatlonului.

Pentru Florin “alergarea este libertate, un timp valoros petrecut cu gandurile mele”.

Spartatlonul este un ultramaraton de 246 de kilometri (153 mile) care are loc in Grecia, in fiecare an incepand cu 1983, intre Atena si Sparta, fiind probabil cea mai dura competitie de alergare din lume potrivit articolului CNN “Spartatlonul – cea mai epuizanta cursa din lume?” din cadrul caruia am preluat imaginile prezentate in slide-show-ul de mai sus.

Originea cursei

Spartatlonul recreeaza pasii lui Pheidippides, un mesager atenian trimis in Sparta in anul 490 inainte de Cristos pentru a cauta ajutor impotriva persanilor in Batalia de la Maraton. Pheidippides a ajuns in Sparta, conform unei insemnari a istoricului grec Herodot despre Razboaiele Persane,  in ziua urmatoare celei in care a parasit Atena. Herodot scria ”cu ocazi evenimentului despre care vorbim, Pheidippides a fost trimis de generalii atenieni si, conform descrierii facute de acesta, l-a vazut pe zeul Pan in decursul calatoriei in care a ajuns in Sparta in a doua zi dupa ce a parasit orasul Atena”.

Pe baza acestei istorisiri, Comandantul Britanic al Fortelor Aeriene Regale (RAF) John Foden si alti patru ofiteri RAF au calatorit spre Grecia in 1982 in cadrul unei expeditii oficiale care a avut ca scop sa testeze daca este posibil sa parcurgi aproape 250 de kilometri in doar o zi si jumatate. Trei alergatori au avut success in demersul de a finaliza intreaga distanta: John Foden (37:37), John Scholtens (34:30) si John McCarthy in (39:00). In anul urmator, o echipa de suporteri entuziasti (britanici, greci si de alte nationalitati) cu baza la Camera de Comert Elena din Atena si condusi de Philhellene Michael Callaghan au organizat alergarea primului Open al Curse Internationale Spartatlon. Evenimentul a fost alergat sub auspiciile SEGAS, Asociatia Elena a Atletilor Amatori.

12314024_973199049419377_5622016652073542475_nCursa

Cursa incepe la ora 7:00 am, de obicei in ultima zi de vineri a lunii septembrie, de la poalele Acropolelor. De acolo inainteaza in afara Atenei catre coasta, si, de-a lungul coastei, catre Corint, via Elefsis, Megara si Kineta. Ruta trece pe langa Canalul Corintului, la kilometrul 78.5, alergatorii bifand primul punct de control la kilometrul 81.

Dupa Corint, cursa se indreapta catre Corintul Antic, Nemea, Lyrkia si, la kilomentul 159, atinge varful Muntelui Parthenio. De acolo, continua la sud catre Nestani si Tegea, inainte sa ajunga la principala autostrada a Spartei, chiar inaintea semnului care marcheaza kilometrul 200.

Alergatorii trebuie sa treaca, de-a lungul cursei, pe langa toate cele 75 puncte de control, pentru fiecare dintre acestea existand un timp maxim in care alergatorii trebuie sa se incadreze.

Alergatorii care sunt in afara timpului de control limita pot fi scosi din cursa, desi intarzierile in prima parte a concursului sunt, in general, permise. Aceasta toleranta incepe sa scada progresiv odata cu lasatul serii si, in ultima treime a cursei, organizatorii pot sa opreasca din concurs alergatorii care sunt in afara timpului limita pentru punctul de control aferent, sau care arata urme de extenuare extreme.

Cerinte de calificare

Pentru a alerga in cadrul acestei curse, o persoana trebuie sa indeplineasca cel putin una dintre cerintele urmatoare:

  • sa fi terminat cu sucess o cursa de cel putin 100 km (62 mile) intr-un timp total pana in 10 ore si 30 de minute;
  • sa fi terminat cu succes o cursa de mai mult de 200 de kilometric (120 de mile);
  • sa fi concurat deja in cadrul Spartatlonului si sa fi bifat punctul de control de la “Nestani” (kilometrul 172) in mai putin de 24 de ore si 30 de minute.

Recordurile cursei

Yiannis Kouros, care a alergat primul Spartatlon, detine inca recordul cursei cu un timp de 20:25:00. Kouros a concurat in 4 Spartatloane, le-a castigat pe toate, si detine primii 4 cei mai rapizi timpi inregistrati in istorie. In 2005, acesta a decis sa mearga integral pe urmele lui Pheidippides si a alergat, in afara competitiei, intreaga distanta intre Sparta si Atena.

In 2008, Scott Jurek a castigat cel de-al treilea sau titlu consecutiv, inregistrand cel de-al cincilea timp din istoria cursei. Numai Kouros (de patru ori) a alergat aceasta cursa mai repede decat Jurek.

In 2007, cea de-a 25-a aniversare a competitiei a inregistrat un record de 323 de participanti la start, in timp ce in anul 2008 Spartatlonul a avut cel mai mare numar de finisheri incadrati in limita timpului de 36 de ore, respectiv 151 de concurenti.

Surse: Wikipedia, Pagina de Facebook a lui Florin Ionita, CNN
Fotografii: Radu Cristi

 

Facebook Comments

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *