Importanta pregatirii cu un antrenor (I) Interviu cu Campioana Olimpica la Maraton Constantina Dita

Importanta pregatirii cu un antrenor (I) Interviu cu Campioana Olimpica la Maraton Constantina Dita
17
Feb

Cat de importanta este in alergare pregatirea cu un antrenor?
“Foarte importanta si trebuie sa ai un antrenor care sa te cunoasca” a venit clar si raspicat raspunsul Campioanei Olimpice la Maraton Constantina Dita.
Relatia antrenor – atlet (amator sau profesionist) este esential sa fie bazata pe o comunicare foarte buna, atat in antrenamente, cat si dupa antrenamente.

In timpul antrenamentelor Constantina avea de multe ori tendinta de a alerga mai mult si mai tare decat ii fusese initial indicat de antrenor, din dorinta de a fi mai rapida, mai buna, mai performanta.

Antrenorul este acela care stie cand sa intervina si sa spuna stop, pentru a tempera distanta si viteza in timpul antrenamentului.
Antrenorul este acela care gandeste strategic si intelege ca obiectivul (un anumit rezultat intr-un concurs de alergare) se atinge in etape treptate si nu prin zel, exagerand efortul, chiar daca aceasta actiune este data de dorinta de a progresa mai rapid.
Prezenta antrenorului alaturi de sportiv ii permite antrenorului sa observe in timpul antrenamentului daca sportivul pastreaza indicatiile de viteza si usureaza in acelasi timp efortul sportivului de a se uita la ceas si de a-si monitoriza singur viteza pe anumite intervale de distanta, permitandu-i astfel sa se concentreze mai bine la alergare.

Temperarea sportivului are un rol esential pentru ca previne intrarea acestuia intr-o stare de oboseala, previne accidentarile si pastreaza sportivul apt pentru antrenament pe intreaga perioada de pregatire. 

Totodata, antrenorul creaza in timpul antrenamentelor conditii cat mai asemenatoare celor din concursul de alergare, oferindu-i sportivului bautura special pregatita pentru alergare la anumite intervale de distanta, intocmai cum se intampla in timpul concursurilor, sau de timp, atunci cand antrenamentele au o structura diferita de aceea care imita concursul.

Fie ca esti sportiv profesionist sau amator, antrenamentele pentru maraton sunt oricum, insa nu usoare!
Si pentru ca dupa un antrenament solicitant impulsul natural al fiecaruia este sa intrerupa efortul si sa se odihneasca, antrenorul este acela care are de fiecare data grija ca si rutina post antrenament sa fie indeplinita: stretching, recuperare.

Sper ca articolul de mai sus inspirat de interviul cu Campioana Olimpica Constantina Dita sa evidentieze cat de importanta este pentru pastrarea sanatatii si pentru atingerea unor obiective in alergare pregatirea cu un antrenor profesionist, chiar daca suntem alergatori amatori!
Desi in prezent exista multe solutii online, o aplicatie pe telefon sau un program standard in spatele unei platforme online nu reprezinta un produs de calitate, intrucat fiecare dintre noi suntem fiinte unice si avem particularitatile noastre: de gen, de profesie, de timp de odihna, de constitutie fizica, de afectiuni de sanatate, de perioada a lunii, de reactie a organismului dupa fiecare antrenament.
Doar un antrenor cu care pastrezi in permanenta legatura iti poate oferi cu adevarat un antrenament calitativ, pentru ca un antrenor bun este acela care isi foloseste competentele dobandite in ani de pregatire pentru a oferi programe de antrenament bazate pe feedbackul permanent din partea sportivului amator sau profesionist.

Urmarind interviul cu Constantina inteleg ca exista domenii in care aplicatiile si platformele online nu vor putea inlocui niciodata profesionalismul uman, iar antrenoratul este unul dintre acestea! Pentru celelalte exista AppStore si Google Play! 

Pe 23 aprilie ne vedem la Bucharest International 10k, la cea de-a doua editie a evenimentului de alergare organizat de Constantina Dita pe cea mai frumoasa distanta de 10 km din Bucuresti!

Facebook Comments
Articolul precedent

Aflati cum arata o zi de antrenament pentru Aurul Olimpic la Maraton

Cum se desfasura o zi din viata Campioanei Olimpice la maraton Constantina Dita in pregatirea pentru Jocurile Olimpice de la Beijing? In primul rand pregatirea maratonului a ... Read more

Articolul urmator

Dragoste cu nabadai cu Ben Ami: eu scriu, el comenteaza

E noapte, e tarziu si mi-e somn... Mi-a obosit degetul 2 de la mana dreapta de cate mii de ori am apasat butonul "Invite" pentru a-i ruga ... Read more

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *