Obiectivele mele de alergare pentru 2017

13
Mar

Una dintre cele mai frecvente intrebari pe care le-am primit de la inceputul acestui an de la prietenii mei alergatori si nu numai, cand am reusit sa ne vedem pentru prima oara dupa sarbatori, a fost, invariabil: “Si care sunt obiectivele tale de alergare pentru 2017”? Cred ca nici nu ar trebui sa ma surprinda cand tot ceea ce postez pe pagina de Facebook este legat de… alergare!

Ei bine, mi-am propus sa alerg anul acesta cateva curse, care sa ma pregateasca pentru obiectivul principal, maratonul, pe care mi l-am trasat la final de septembrie.

Si pentru ca pentru mine este important ca in maratonul pe care il voi alerga in septembrie sa dau tot ce voi putea mai bine in alergare pana la acel moment, am stabilit impreuna cu antrenorul meu si cateva obiective intermediare, pregatitoare:

1. Bucharest International 10k, 23 aprilie
Alerg la cursa de 10 km organizata de Constantina Dita nu numai pentru ca se desfasoara pe cel mai frumos traseu de 10 km din Bucuresti, dar si pentru ca este organizata de Campioana Olimpica la Maraton si mi se pare extraordinar sa te intalnesti la Start si la Sosire, sa alergi alaturi si sa faci fotografii cu cea mai buna maratonista a lumii in anul 2008! Este o sansa fantastica!
Daca vrei sa iti faci un Personal Best pe 10 km, nu exista un alt moment din an mai bun decat 23 aprilie si nici un alt loc mai bun decat Bucharest International 10k:
– pentru ca este cel mai plat traseu din Capitala;
– pentru ca este cel mai bine oxigenat si cel mai racoros loc din Bucuresti la acea data (aflandu-se chiar langa Parcul Herastrau si avand bulevardele pe care se desfasoara concursul imprejmuite de copaci seculari);
– pentru ca desi poti alerga 10km pentru un PB pe un stadion sau pe un alt traseu, nici stadionul nu iti da viteza asfaltului si nici un alt traseu nu este atat de plat si racoros incat sa intruneasca toate conditiile pentru a face experienta una care sa te ajute sa iti atingi potentialul maxim.
Eu imi planuisem initial sa alerg aceasta cursa sub 38 de minute, insa, dintr-un exces de zel in antrenamente, am fortat alergand prea mult si prea tare (asa se intampla daca nu iti asculti antrenorul) si dupa ce a fost nevoie sa stau pe bara vreo 3 saptamani s-ar putea sa imi reevaluez obiectivul.

2. Mures Halfmarathon, 7 mai
Voi alerga la Mures Halfmarathon cursa de 10 km, ca o verificare pentru semimaratonul pe care il alerg la o saptamana dupa, la Bucuresti. Va fi o alergare suficient de intensa cat sa ma activeze si suficient de lunga cat sa imi revin intr-o saptamana.
In plus, ma voi revedea cu prietenii alergatori din Mures Runners (link catre MR) pe care mi i-am facut la Petrecerea de Craciun, cu Tibi Useriu, de la care abia astept sa aflu cum a fost editia de anul acesta a 6633 Arctic Ultra, si cu Nicolae Soare, Olimpicul care a dat Liceul de Chimie pe chimia dragostei pentru maraton.
Si pentru ca alergarea nu este doar competitie, mi-am programat o zi doar pentru explorarea orasului si relaxare, plimbari cu prietenii pe Platoul Cornesti si o cina intre alergatori.
Pentru ca Mures Halfmarathon ma invita sa descopar Targu Mures in alergare!

3. Bucharest International Half Marathon, 14 mai
La Bucharest International Half Marathon vreau sa imi fac PB pe distanta de semimaraton.

Cel mai bun timp al meu pana acum pe aceasta distanta este de 1h29’ si l-am realizat in 2015 in timpul Maratonului International Bucuresti, pe care l-am terminat in 2h59’46”. Anul acesta mi-am propus sa vad cat de repede pot sa alerg un semimaraton daca un semimaraton este tot ceea ce alerg in acea zi, iar tinta mea este undeva sub 1h25’.

4. Maratonul DHL, 17 iunie
Maratonul DHL este una dintre cursele mele de suflet. Voi alerga 21 km, la fel ca prima data cand am alergat la DHL, in 2008.
Una dintre cele mai frumoase amintiri din alergare este legata de trecerea liniei de sosire alaturi de Valeria Racila Van Groningen si de sotul acesteia, Steven Van Groningen, seful meu la Raiffeisen pe atunci, care m-au invatat o lectie de sportivitate pe care nu o sa o uit niciodata si pe care si eu am transmis-o mai departe de fiecare data cand am avut ocazia: bucuria sportului se impartaseste.
De altfel pentru mine Valeria este un model din toate punctele de vedere, o campioana in toate aspectele vietii sale, care se reinventeaza din ce in ce mai frumos, neincetat.

Obiectivul DHL la semimaraton? Sa il alerg cat pot de tare! Desi anul trecut am castigat proba de semimaraton, cum trailul este ceva ce experimentez foarte rar, eu fiind o fata de asfalt, ma gandesc exclusiv sa alerg cat pot si nu la un loc pe podium.

5. Berlin Marathon, 24 septembrie
Cu Maratonul de la Berlin nu am avut niciun dans pana acum.
De fapt, in afara de un 3h13’ minute la Atena in 2013, un 10 km in Abu Dhabi in 42’ in 2014 si un semimaraton accidentata la Viena in 2014, nu prea am am iesit din tara cu alergarea.
Decat de la Sofia la Bucuresti, in 7 Ultramaratoane in 7 Zile Consecutive in 2012 si 2016. Acest exercitiu insa a tinut de anduranta si de forta mentala, nu de forta in regim de rezistenta, cum vreau sa dezvolt la Maratonul de la Berlin unde imi doresc sa sparg zidul de 2h50’.
Stiu, e nebunie, dar de ce sa nu incerc? O viata am si alergarea e pasiunea pe care o traiesc la intensitate maxima!
Si pentru ca toti prietenii care au alergat la Berlin spun ca a fost o cursa fantastica din punct de vedere al energiei, imi doresc sa o simt si eu in picioare si eu anul acesta.
Nu ati fost trasi la sorti la loterie? Nu e nicio problema, inca mai sunt locuri prin Explore Sport!
Voi v-ati facut calendarul? Daca da, sa ajungem sanatosi si bucurosi la linia de sosire!

Abia astept sa imi alerg si acest an! Pentru ca pentru mine alergarea este o calatorie inauntrul meu, in care imi descopar atribute de vointa, de perseverenta, de rezistenta mentala, de seriozitate, de curaj, de schimbare a lumii din exteriorul meu prin conturul pe care il creez in lumea din interiorul meu. Si cel mai bine am invatat pana acum sa ma creez si recreez prin iubire si prin alergare. Pe prima dintre acestea o pastrez pentru mine. Alergarea in schimb simt ca este menirea mea sa o impartasesc.

Facebook Comments

Comments

 • March 13, 2017

  5 curse stabilite pentru 2017 (dintre care una a trecut – semimaraton Gerar). Mai raman – 2 aprilie – maratonul de la Roma, 14 mai – semimaraton Bucuresti, 2-4 iunie – Ultrabug si in octombrie Maratonul din Bucuresti. Sa ne revedem sanatoase la finish 🙂

 • Irina-Daniela
  March 13, 2017

  Mult succes, Oana! Si eu tot 5 curse! 🙂 Gerarul nu l-am pus la socoteala, a fost de fun, cu prieteni dragi. Roma si Bucurestiul din toamna sunt obiective serioase! La fel si semi-ul din mai! De Ultrabug nu am auzit… Sa ne revedem sanatoase la finish, ca bine zici! <3

  • March 14, 2017

   Ultrabug este un ultramaraton montan, de 100km, impartiti pe trei zile – 42, 50 si 8, desfasurat in Fundu Moldovei :). Da, chiar asa se numeste localitatea 😀

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *