Povestea lui Cosmin: imposibilul exista in dictionar doar pentru a fi ridiculizat

29
Jan

11205072_10154386190564046_4371084684193832338_nAstazi am descoperit povestea lui Cosmin Liciniu Jurcan, la peste un an de cand l-am intalnit pentru prima data ca speaker motivational pe scena din amfiteatrul Universitatii Romano-Americane din Bucuresti si am aflat cum sportul i-a transformat viata inca de mic copil, redandu-i capabilitati pe care altii le considerau pentru totdeauna pierdute.

La doar doua luni, persoana care avea grija de el l-a scapat din brate pe ciment si asta i-a declansat lui Cosmin o hemipareza* pe partea dreapta ce i-a schimbat cursul vieti. Atunci familia a fost singura care a crezut in sansa sa de recuperare, incepand imediat tratamentul prin kinetoterapie (terapie prin miscare).

(*)Hemipareza reprezinta o paralizie a nervului optic, a mâinii şi a piciorului de pe partea afectata a corpului.

Si astfel Cosmin a fost nevoit sa experimenteze, de la o varsta foarte frageda, exercitiul fizic ca avea sa il insoteasca pe parcursul intregii copilarii si adolescente. Pana sa inceapa scoala, micutul Cosmin isi petrecea deja in fiecare zi cel putin o ora in terapii de recuperare.

Sansa sa a fost un tata care a intuit ca sportul poate dezlantui potentialul copilului sau si, folosindu-se de talentul pedagogic dobandit ca profesor de istorie si geografie, a inclus zilnic incepand de la 7 ani, cate 2 ore de sport in activitatea fizica a lui Cosmin.

De ce? Pentru ca un copil de 7 ani care deja muncea in fiecare zi de ani de zile in activitati fizice de recuperare medicala avea nevoie nu doar de disciplina miscarii, ci si de joaca!
Si asa a inceput Cosmin mai intai sa pedaleze, pentru a-si dezvolta reflexul de pedalat ce i-a activat din ce in ce mai mult piciorul drept. Apoi, dupa ce piciorul drept i-a devenit mai stabil, Cosmin a inceput sa joace tenis, urmand ca intr-un final sa poata juca si fotbal!

In tot acest timp copilul curajos si harnic din povestea noastra a continuat cu sfintenie recuperarea prin kinetoterapie.

Si acum, cand stam de vorba, adultul Cosmin isi aminteste cum pentru el scoala era ca o vacanta, pentru ca se afla in mijlocul copiilor, invata si facea sport, in timp ce lunile din vacanta de vara reprezentau o adevarata provocare, intrucat trebuia sa stea internat in spital si sa urmeze procedurile clasice de recuperare.

16179713_1240130299413512_5976064541001681358_o

Barbatul de astazi, absolvent al unei facultati de teologie si un om implinit profesional, priveste inapoi catre doua momente cheie in dezvoltarea sa si recomanda cu inima deschisa tuturor parintilor sa planteze in viata copiilor lor sportul si cititul.

Cosmin recomanda sportul in primul rand pentru puterea mentala si convingerile pe care le descopera si le dezlantuie in orice individ, calitati care nu sunt neaparat constientizate la un prim gand despre activitatea fizica. Dincolo de asta, dezvoltarea si armonia fizica pe care sportul de aduce atat in viata unui copil, cat si a unui adult, sunt incontestabile este de parere Cosmin.

Cititul
, pe de alta parte este activitatatea care iti dezvaluie un univers interior minunat, in care imaginatia nu cunoaste limite, dar este esentiala pentru transformarea oricarui vis in realitate.
Pentru ca fara sport si lectura, copilul si apoi tanarul Cosmin nu ar fi putut trece cu atata tarie peste o operatie avuta la ochi la 8 ani, peste episoadele de epilepsie declansate la 10 ani ca urmare a unui chist la creier legat de impactul cu solul, si peste cele 2 operatii la creier avute la un interval de 9 luni la varsta de doar 16 ani.
Pentru ca prin tot acest efort de educatie fizica si mentala, copilul caruia nimeni in afara de familie nu ii mai dadea o sansa este astazi un adult remarcabil.
Pentru ca el este un model ca realitatea este asa cum ti-o conturezi prin munca, nerenuntare si speranta!

L-am intrebat pe Cosmin ce ar vrea sa transmita celor care citesc acest material, pe langa cele ce l-am surprins deja, iar raspunsul lui a fost unul foarte clar si puternic: “importanta familiei in formarea caracterului”. Parintii lui Cosmin i-au fost dascali, prieteni, mentori, vindecatori si tot ce si-ar putea un copil sa isi doreasca. Si isi aminteste cum la 8 ani tatal sau l-a dus in biblioteca casei lor, care era o incapere cu 3 dintre cei 4 pereti imbracati in rafturi pline cu carti de sus pana jos, si i-a spus: “Cand vei termina de citit toate cartile din aceasta incapere vei deveni om”. Iar la 18 ani tanarul nostru reusea aceasta performanta, de a fi citit mai mult decat multi dintre noi ne gandim ca o vom putea face vreodata!

Despre Cosmin si mai multe dintre realizarile sale puteti afla aici

12509089_10154493432294046_1959422679513940102_n

Facebook Comments

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *