Trei greseli in sportul de anduranta care se intampla si la case mai mari

23
Oct

M-am uitat saptamana trecuta pe videoclipul de mai jos in care 3 triatleti de IronMan povesteau, inaintea Campionatului Mondial de IronMan de la Kona la care urmau sa participe, cum s-au simtit anii trecuti la o saptamana dupa incheierea cursei.

KAISA SALI: Triatleta
Locul 5 in 2016 & 2017 la Campionatul Mondial de IronMan de la Kona

La o saptamana dupa editia de anul trecut (2016) a Kona am crezut ca sunt total refacuta. Ma simteam foarte bine si voiam sa mai concurez sezonul acela.
Asadar apoi m-am dus sa fac o alergare scurta pe banda la sala si dupa cateva minute am lesinat practic pe banda. Mi-am pierdut cunostinta. A fost destul de inspaimatator, dar mi-a aratat cu adevarat cat de grea fusese cursa.

SEBASTIAN KIENLE: Triatlet
Kienle este Campion Mondial la IronMan 

Chiar daca nu sfarsesti prin a castiga cursa, este un sentiment plin de satisfactie doar sa poti termina cursa. Ce vreau sa spun este ca daca te uiti la fetele tuturor participantilor vezi ca ei sunt fericiti.

TIM DON: Triatlet 
Don a stabilit un nou record mondial Ironman, cu 7:40:23, in Florianopolis, Brazila, pe 28 mai 2017
Am facut Kona de doua ori: o data am iesit pe 15, iar cealalta nu am terminat. Asa ca am sentimente foarte diferite. Pentru mine a fost unul dintre acele “ce-ar fi fost daca”: ce as fi putut sa fac, ce ar fi trebuit sa fac dar nu am facut. Pentru mine Kona inseamna o analiza a trecutului, o indreptare a greselilor, sa pun punctul pe i si si sa ma asigur ca sunt pregatit.

Se intampla si la case mai mari…
 ! sa nu termini o cursa: vezi exemplul de mai sus al lui Tim Don care intre timp a stabilit un nou record mondial la IronMan;
 ! sa nu ai rezultatul pentru care te-ai pregatit: vezi exemplul de mai sus al Campionului Mondial la IronMan Sebastian Kienle;
 ! sa crezi ca esti zmeu si sa tragi de tine mai mult decat corpul poate sa duca atunci cand este deja epuizat: vezi exemplul Kaisei Sali, de doua ori finisher pe locul 5 la Campionatul Mondial de IronMan.

Am scris acest articol intr-o nota constructiva. 
Triatletii de mai sus sunt de talie mondiala, in varful clasamentelor. Ei vorbesc constructiv si analizeaza erorile tactice, de pregatire si alte probleme neprevazute care apar intr-o cursa. Si si ei, ca si noi, mai gresesc.
Ce ar fi daca atunci cand unul dintre noi, atletii din comunitatea de amatori de la noi din tara, are o reusita, dar mai ales o nereusita, am incerca sa comunicam constructiv pe grupurile de alergare pe care socializam si sa aflam direct de la sursa ce a mers prost, de ce a mers prost, ce crede ca ar putea schimba, ce ar face diferit acum, ce a fost bine, cum poate sa fie si mai bine? Cred ca ne-ar fi de folos tuturor!

Doar impartasind sincer intre noi experientele din sportul care ne aduce aproape pe grupurile dedicate putem nu doar sa invatam unii de la altii, ci si sa crestem calitatea timpului online petrecut impreuna si sa inspiram sportivitate. Putem sa ne folosim energia constructiv, sau sa o risipim…

Voi ce ati fi curiosi sa aflati de la alti sportivi amatori pe care ii cunoasteti? Din reusitele sau din provocarile lor?

 

Facebook Comments

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *